Nyhetsbrev 40

Av Johan Lindhardt & Per Andersson

Nyhetsbrevet utsänt 2020-05-11

ALF HENRIKSON OCH K-G BERGSTRÖM TILLHÖR SLÄKTEN

Till den långa listan över välkända medlemmar av Långarydssläkten kan nu fogas författaren Alf Henrikson (bCa bfB A), född 1905 i Huskvarna och död 1995. Han var barnbarnsbarn till Christina Johansdotter (bCa b), vars öde tidigare var okänt men vars ättlingar nyligen har kunnat kartläggas. Dessutom kan vi nu meddela att journalisten K-G Bergström (f 1945, gift med V-BDb CAH CAc), känd från SVT och Expressen, är ingift i Långarydssläkten.

 

TRE SLÄKTINGAR BLAND SVERIGES 20 ÄLDSTA

Inte mindre än tre medlemmar av Långarydssläkten är nu över 107 år. I vårt förra nyhetsbrev skrev vi om Ingrid Johansson f Rydin (V-BDD ECa bb) i Borås. Hon fyllde 108 år den 20 januari 2020 och är nu Sveriges sjätte äldsta person i livet.

Eira Grimstam f Carlsson (Cbb DcB Ac) i Nödinge i Ale kommun fyller 108 år den 29 juni 2020. Hon är näst äldst i Långarydssläkten och nummer tolv i Sverige. Bilden här på henne togs i julas. Både Ingrid och Eira är bonddöttrar från Kind. Eira är född i Sjötofta socken, men från vigseln med Thure Grimstam 1945 tills hon blev änka 1992 bodde hon i Oskarström i Halland. Hon har två döttrar, fem barnbarn och sju barnbarnsbarn.

Sveriges nittonde äldsta person i livet och Långarydssläktens tredje äldsta genom tiderna är 107-åriga Lillemor Fagerlind-Niléhn (dgb AfA f) i Lund, född den 18 november 1912.

Ingifte Bror Larsson i Vallda utanför Kungsbacka föddes den 25 juli 1914 och är alltså 105 år gammal. Han var från 1939 till 1943 gift med Eva f Persson (S-acb eHc bCh) och är Sveriges fjärde äldsta man i livet.

Långarydssläktens hemsida finns en uppdaterad lista över släktens äldsta. Hela 21 av ättlingarna i livet, och därtill 13 ingifta, har fyllt 100 år.

 

ÖVER HUNDRA ÄTTLINGAR I LIVSTIDEN

Kai Serholt i Horred i Marks kommun (f 1942, S-acb egc FFg AA) har tillsammans med sin hustru Laila 11 barn, 51 barnbarn och 46 barnbarnsbarn. Det totala antalet ättlingar till makarna är därmed 108, vilket är mer än någon annan nu levande släkting har.

Anna Petersdotter i Anderstorp (1815-1915, Cbb De), som var Långarydssläktens första hundraåring, fick minst 151 ättlingar under sin livstid. När hon avled hade hon fått 9 barn, 61 barnbarn och åtminstone 81 barnbarnsbarn. Eftersom ett barn och flera barnbarn till Anna emigrerade till Amerika och därefter inte har kartlagts var det verkliga antalet ättlingar troligen ännu högre.

FLER SLÄKTINGAR SOM VILL HA NYHETSBREV?

Om det finns ytterligare släktingar som är intresserade av att få nyhetsbreven om Långarydssläkten, som utkommer då och då, är de välkomna att mejla namn, e-postadress och gärna bokstavsbeteckning. Alla gamla nyhetsbrev finns att läsa på släktens hemsida.

Meddela vänligen när e-postadressen ändras. Den som inte längre vill stå på utskickslistan meddelar detta på enklaste sätt.

 

Med vänliga släkthälsningar

Johan Lindhardt och Per Andersson
e-post 
www.langarydsslakten.se

Upphovsrätt/Copyright © 2020 Per Andersson & Johan Lindhardt

Källa: www.langarydsslakten.se