Doktorinnan Maria Ørum f Jehander
(1879–1967) [daC hBf:3]

Av Staffan von Baumgarten [daC hBe aB:3]

Min mors moster Gunilla Maria Carolina Jehander föddes i Stockholm 1879. Hon var enda barnet till järnvägskungen Carl Jehander (1833–1911) i hans andra äktenskap. Maria, som hon kallades, bodde under skoltid i Stockholm, där familjen ägde en fastighet på Norrmalm. Övriga tider av året vistades hon mestadels på Hörle. Sin bokliga lärdom hämtade hon på Ahlinska skolan i huvudstaden.

Att kunna spela piano hörde till en ung flickas utbildning på den tiden, och vid fem års ålder fick hon ett eget piano. Hon berättade en gång att hon hade problem att ta de riktiga ackorden; händerna var for små. Som botemedel fick hon sitta långa stunder med korkar mellan fingrarna.

I Marias ungdom var Mölle en lämplig ort att fara till om man ville knyta kontakter. Därför åkte Maria dit med sina föräldrar. På samma pensionat som familjen Jehander bodde fanns en professorsfamilj från Köpenhamn. Sonen i den familjen blev sedermera Marias make. Han hette Hans Peter Tulinius Ørum och utbildade sig till läkare. De gifte sig 1904 och bostadsorten blev naturligtvis Köpenhamn. Tyvärr blev deras äktenskap barnlöst. Detta medförde att Maria fick tid över för annat. Hon engagerade sig mycket i Svenska kyrkans verksamhet i Köpenhamn. Tid fanns även för ett ganska stort sällskapsliv. Otaliga år de fester och samkväm som Maria berättat om i sina brev till släkten i Sverige. Deltagarnas namn, titel och ställning upplyste hon som regel om i sina brev. Själv skulle hon tituleras doktorinnan.

Efter Carl Jehanders död flyttade hans änka Hulda, född Mellin, till Köpenhamn. Där skaffade hon egen lägenhet men bosatte sig senare hos sin dotter och måg. Dessa tre bodde i en lägenhet vid Søerne, mitt i Köpenhamn. Det var en underbar lägenhet på nio rum och kök, och naturligtvis hade familjen hembiträde.

Maria och Hans gjorde varje sommar besök på något pensionat. Oftast for de utrikes. Sverige låg naturligtvis närmast till, men så gott som alla västeuropeiska länder hann de besöka. Maria blev änka 1950 och därefter var det bara Sverige som fick besök. Hon bodde alltid på pensionat eller hotell. Hennes sista sommarvistelse i vårt land var 1966 på Långstorps pensionat i Höör.

Maria var för oss släktingar länken mellan det som varit och år. Hon avled efter några månaders sjukdom sommaren 1967, i tacksamt minne bevarad.

Upphovsrätt/Copyright © 2004 Staffan von Baumgarten

Källa: www.langarydsslakten.se